ALMANYA’DA ŞİRKET KURMAK İSTİYORUM, NEREDEN BAŞLAMALIYIM?

Almanya’da Şirket Kurmak

Almanya’da şirket kuruluşu esnasında alınması gereken birçok kritik karar vardır. Bu kararlar, işletmenizin mevcut iş planlarına ve yakın gelecekteki hedeflerine uygun olarak alındığında Almanya pazarında hızlıca yükselmeniz mümkündür. Bu yazımızda başlıca bazı konuları kısaca anlatmak istedik.

1. Ürün ve Hizmet Belirlemek

Almanya’da şirket kuruluşu için atılması gereken ilk adım, şirketinizin konusunu belirlemektir. Şirket konusu bir veya birden fazla ürün ve/veya hizmetten oluşabilir. Ürün ve hizmetlere karar verirken Almanya piyasasının ihtiyaçlarına odaklanmakta fayda vardır. Dolayısıyla ilk aşamada piyasa araştırması yapmak ve bu çerçevede iş geliştirmek gerekmektedir. Her ülkenin ve bölgenin farklı ihtiyaçları olduğundan yerinde gözlem yapıp veya gözlem konusunda dışarıdan destek alıp faaliyet konusu seçmekte fayda vardır.

2. İsabetli Faaliyet Bölgesi Seçmek

Faaliyet konusuna karar verdikten sonra bu faaliyet konusunu, ihtiyacın en fazla olduğu yerde hayata geçirmek gerekir. Dolayısıyla ürün ve hizmetlerinizin en çok ihtiyaç duyulan ve talep gören yerlerde hedef kitle ile buluştuğundan emin olmalısınız.

3. Sermaye Planlaması

Sermaye planlaması şirket kuruluşunun en önemli kısımlarından biridir. Nitekim en çok merak edilen konu da budur. Alman Limited Şirket (GmbH) sermayesi kanunen minimum 25.000-Euro olmak zorundadır. Bunun 1/2’sinin yani 12.500 Euro’sunun banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Bu sermaye yatırıldıktan sonra dilediğiniz gibi geri çeker ya da kullanabilirsiniz (Türkiye’deki gibi). Yatırılmayan kısım için ortakların şahsi sorumluluğu bulunmaktadır.

Öte yandan Almanya’ya özgü bir bir tür mini limited şirket olan UG, 1 Euro ile dahi kurulabilmektedir. Fakat prestij ve ciddiyet anlamında bu şirket türü yabancı yatırımcılar için tavsiye edilmemektedir. Her ne kadar Almanya’da en çok tercih edilen şirket türü limited şirket olsa da iş planları ve sermaye miktarına bağlı olarak daha birçok şirket türünün değerlendirilmesi mümkündür.

4. Marka Tescili

İşletmenizin ürün ve hizmetlerinin, piyasadaki benzer ürün ve hizmetlerden ayrılmasını sağlayan en önemli unsur markanızdır. Marka değeri hem önemli uğraşlar sonucunda oluşturulduğundan hem de koruması ve takibi oldukça zor bir unsur olduğundan işletmeniz Almanya pazarına girmeden önce ürün ve hizmetlerinize ilişkin bir markanın Almanya Fikri Mülkiyet Ofisi’nde tescillenmesi gerekmektedir.

5. Almanya’da Hukuki Destek

Almanya için mevzuatlar ve düzenlemeler ülkesi demek yanlış olmaz. Almanya’daki şirketinizi ve işinizi büyütürken birçok hukuki sonuçları olacak iş ve işlemler olacaktır. Kuruluş aşamasında şirket ana sözleşmenin hazırlanması, noter işlemleri, şirket ve müdürler için banka hesap açılışları, şirketiniz kira sözleşmesi, abonelik sözleşmeleri ve birçok sözleşmeye daha en başından taraf olacaksınız. Şirketiniz daha kurulmadan şirketinizin posta kutusuna mektuplar gelmeye başlayacak ve bunlara cevap verme yükümlülüğünüz olacaktır. Türkiye ve Almanya arasında iş ve anlayış farklılıkları nedeniyle birçok işlemde Türkiye pratikleri ile davranmak Almanya’daki şirketiniz için istenmeyen sonuçlar ve maliyetler doğurabilir. Bu anlamda şirketinizin hukuki konularda desteklenmesi ve yaptığınız işlerin sonuçları ve risklerini önden bilmeniz çok önemli. Bunlar için yeni kurulan yabancı ortaklı şirketlere en azından belirli bir süre hukuki destek alınmasını önermekteyiz.

6. Mali Danışmanlık ve Muhasebe işlemleri

Almanya’da kurduğunu şirketiniz için kolay çalışabileceğiniz ve anlaşabileceğiniz bir muhasebeci bulmak Türkiye’de olduğu gibi Almanya için de çok önemli bir konudur. Aylık ve yıllık beyannamelerin, kurumlar vergisi beyannamelerinin düzenlenmesi, mali konularda danışabileceğiniz bir muhasebe bürosu ile çalışmak diğer bir önemli konudur.

Fortuna Avrupa Yurtdışı İstihdam ve Danışmanlık olarak müşterilerimizin aldığı yukarıdaki gibi kritik kararlarda kendilerini yönlendiriyor, işletmeleri için en başarılı teknik ve hukuki altyapıyı kuruyoruz.

Soru ve görüşleriniz için bize İletişim bölümümüzden ulaşabilirsiniz.

Sorularınız İçin Tıklayın
×
Yardım

Tüm soru, görüş öneri ve şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.